van Dick de Ruiter

Lichaamshouding tijdens mediteren

Omdat de lighouding wordt geassocieerd met slapen is het niet aan te bevelen om liggend te gaan mediteren.
Hierbij zijn de volgende kanttekeningen van belang.
Westerse meditatie zoals op de Oasis cd’s: Tijdens het beluisteren van een cd via de hoofdtelefoon is het prima om liggend of half-liggend te mediteren, omdat zelfs tijdens de slaap de werking gewoon doorgaat: zowel het hoorbare als het niet-hoorbare (subliminale) gedeelte wordt gewoon door de hersenen en het lichaam opgenomen. Bij het beluisteren van een meditatie kan klank en natuurgeluid ondersteunend werken, en dit kan zo’n meditatie alleen maar versterken.
Maar tijdens het beoefenen van een oosterse meditatie (elders), waarbij in stilte een of meerdere woorden inwendig worden herhaald, is een goede zithouding aan te bevelen. Dit kan zittend op een stoel of op de grond, eventueel indien nodig met behulp van een goed kussen. De knielhouding kan ook, maar niet langer dan een half uur, omdat hierbij de benen bij de knieën worden afgeklemd, en dus de bloedstroom naar de onderbenen en voeten wordt afgeknepen. Ook is er verschil in beluistering. Tijdens het zitten voor de oosterse vorm van mediteren is elke storing van buitenaf ongewenst, dus elk geluid is dan alleen maar vervelend. Ofwel: mediteren in stilte. Of je moet je zo goed kunnen concentreren dat je toch wel ‘binnen’ blijft.

DE IDEALE PLEK

Probeer steeds  eenzelfde plaats te gebruiken voor je meditatie. Dat kan bij velen de slaapkamer zijn, maar degenen met een ruim huis kunnen er een speciale plek voor inrichten. Het is belangrijk om zo veel mogelijk deze plek te gebruiken: wij zijn gewoontedieren, en het kan helpen om steeds daar te gaan zitten waar we ons volkomen op ons gemak kunnen voelen. De plek is ruim en zonder veel fel licht. Dus maak gebruik van een verduisteringsgordijn of zonnescherm, indien nodig. Je kunt een wierookstokje aansteken voor een goede geur, maar dat is bepaald niet noodzakelijk. Bij het luisteren naar een meditatie kun je dat het best doen met behulp van een goede stereo hoofd- of oortelefoon.

ALLEEN OF SAMEN?

Ook komt regelmatig de vraag of je beter alleen of juist met elkaar kunt mediteren. In mijn ervaring is het in verreweg de meeste gevallen zo dat je dit het best alleen kunt doen. Ieder mens heeft zo zijn of haar eigen stukken om aan te werken, en die verschillen in hoge mate met die van anderen. Een luistermeditatie zoals de Tempel op de Berg en het Onze Vader zou eventueel met meerderen kunnen worden gedaan. Oosterse meditatie gaat zonder uitzondering alleen.

Liefs, Dick de Ruiter